PCP står for Pre-Charged Pneumatic. På godt dansk betyder det, at geværet er allerede pumpet, når du vil bruge det. Det sker med hjælp af en presluftbeholder, som indeholder luft med ekstremt højt tryk. Det giver op til 100 skud pr. luftpatron. Når beholderen er tom, skal den pumpes op igen.

Et luftgevær med fjeder, kan du selv pumpe op. Med et PCP luftgevær skifter du bare luftbeholderen. Og når den er tom, bliver den pumpet op igen i et fagværksted. Det kræver nemlig en meget kraftig kompressor. Det er ikke den slags kompressor, du kan købe i Harald Nyborg til sandblæsning o.l.

Der er både fordele og ulemper med PCP luftgeværer. Ulempen er, at du ikke selv kan pumpe det op. Men til gengæld får du op til 100 skud, hvor du ikke behøver andet end sigte og trække af. Og når du skifter luftpatron, har du igen op til 100 skud.

https://pcp-luftgevaer.dk/ kan du læse mere om PCP luftgeværer.

Er PCP luftgeværer lovlige i Danmark?

Der hersker indimellem forvirring, om hvilke luftgeværer der er lovlige i Danmark, og hvilke der kræver en våbentilladelse. Luftgeværer er nemlig meget forskellige. Der findes luftgeværer, som er så kraftige, at de kan dræbe et vildsvin på 30m afstand. Nogle specielmodeller bliver endda brugt af militære specialstyrker. Fx i situationer hvor det er vigtigt, at skud ikke kan høres.

Glem alt om lyddæmpere. En militær angrebsriffel som affyrer krudtpatroner kan ikke gøres lydløs. Men et luftgevær kan gøres lydløst. Men den slags luftgeværer er ikke i handel i Danmark.

Det er kaliberet, der bestemmer, om du har brug for våbentilladelse

Du kan lovligt eje og bruge luftgeværer med et kaliber på højst 4,5 mm. Og skydehastigheden må ikke være over 200m/s. Et jagtvåben derimod skal kunne skyde med mindst 200m/s. Derfor skal du have våbentilladelse til alle luftgeværer, der enten har et større kaliber end 4,5mm eller skyder kraftigere end 200m/s.

Hvordan fremdriften sker, om det er et fjeder, PCP eller noget tredje er underordnet.

Anbefalede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *